In juni 2021 waren Fleur Ravelli en Joris de Jonge te gast in onze podcast. Zij hebben elkaar door corona ontmoet en werden eveneens door de pandemie op het spoor gezet van hun hartige aardappelwafel. Hoe staat het er inmiddels voor met Wims Wafels?
door Fleur Ravelli en Joris de Jonge
Meer dan een jaar geleden hadden we een gesprek over Wim, de vader van Joris die akkerbouwer is. Door corona zat hij met een aardappeloverschot van 1 miljoen kilo. We vroegen ons af wat we hiermee zouden kunnen doen. Nu een jaar later gaan we in ieder geval door het leven als Local Food Hero!
Zo’n 5.000 wafels verder zitten we nog steeds op het spoor van Wims Wafels, de hartige aardappelwafel. Gemaakt van 90% aardappel en 100% glutenvrij en plantaardig.
Dit zijn de highlights van het eerste jaar ons avontuur:
🔥 De eerste hartige aardappelwafel
Vanaf 18 januari 2021 zijn we gestart met experimenteren met de aardappel. Met ons eigen recensie systeem (wel/niet goed, smaaktest en ontwikkeling recept) gingen we aan de slag. De volgende dag, 19 januari 2021 is de geboorte van Wims Wafels. Dat ging dus behoorlijk snel!
🔥 Eerste professionele wafelijzer
Het is intussen geen huis-tuin-en-keuken wafelijzertje meer, maar een wafelijzer waarmee we de temperatuur en baktijd goed kunnen controleren. Er kunnen 4 wafels tegelijk in, wat voor ons betekent dat we dubbel zoveel wafels in dezelfde tijd kunnen maken.
🔥 De eerste pitch op de Flevo Campus
De pitch op de Flevo Campus is een meet-the-buyers pitch. Opgezet om ondernemers met nieuwe producten te helpen makkelijker toe te treden tot de markt. Er zitten 3 potentiële klanten aan tafel, uit verschillende segmenten zoals groothandels, supermarkten of horeca ondernemers.
Op de dag zelf worden dan zo’n 8 ondernemers uitgenodigd om hun product te pitchen voor deze bedrijven. Het was onze eerste pitch, dus we vonden het best spannend. Maar we waren goed voorbereid en we geloven in het succes en het potentieel van ons product. Het ging gelukkig erg goed!
Ze hebben Wims Wafels, dé hartige wafel geproefd. En ze hebben ons meegegeven om zo spoedig mogelijk een slag te maken zodat we productiegarantie kunnen geven. Dat betekent dat wanneer zij morgen 1.000 wafels willen afnemen, dat Wims Wafels daadwerkelijk die 1.000 wafels kan leveren.
🔥 De eerste klant is TinyParks
(TinyParks was met Patrick Ligthart te gast in onze podcast over duurzame vakanties. Op aanraden van Joris de Jonge, die ons het verhaal van TinyParks tipte. – BvM)
🔥 Onze eerste prijs door de Local Food Challenge
Op 21 maart was de finale van de Local Food Challenge. Uit 15 Amsterdamse boeren en ondernemers werden 5 Local Food Heroes gekozen en wij zijn daar één van!
Terugblik
Het was leuk om de podcast van Freelance Fridays terug te luisteren toen we nog midden in de coronaperiode zaten. We hadden net onze testfase achter de rug, met onze eigen pop-up winkel in de Grote Bickerstraat. Met nog de droom om een echte, eigen winkel te starten en ons vooral te focussen op het gehele gerecht en recepten.
Een half jaar later en hebben we een veel duidelijker pad voor onszelf uitgestippeld. We focussen ons op het diepvriesproduct voor de consument en daarnaast zijn we in een tweede testfase terecht gekomen met de fabriek.
Door alle leuke reacties en de recente prijs als Local Food Hero blijven we gemotiveerd om ons product naar een hoger plan te tillen, zodat het zo snel mogelijk voor iedereen te bestellen is! Jullie zijn nog niet van ons af.