Op vrijdag 9 november zijn de bezoekers van Freelance Fridays bijgepraat over chatbots en artificial intelligence (verderop: download en links). En alsof de duivel ermee speelde, doken de volgende dag in de kranten verhalen op over dezelfde materie. De Volkskrant had het stuk Mijn Chatbot en ik en op de wetenschapspagina van de NRC stond Waarom computers het afleggen tegen peuterintuïtie.
Terwijl we eerst dachten: die kunstmatige intelligentie, dat kan wel eens de foute kant op gaan, blijkt dat best mee te vallen. Die griezelige stem – van de net overleden Douglas Rain – van HAL 9000 blijft vooralsnog beperkt tot de speelfilm van Stanley Kubrick (2001: A Space Odyssey).
I am sorry, Dave, I am afraid I cannot do that.
Verontrustender is het misschien wel als mensen chatbots gaan vereenzelvigen met een vriend. Dan begint het er op te lijken dat professionele zorg op zijn plaats is. Terwijl een chatbot een techniek is die door mensen wordt gecontroleerd. Het is toch een geautomatiseerd script, AutoKlets dus. 🙂
Nieuwe kansen voor freelancers
In zijn inventariserende presentatie ging Eddy Boeve ook in op de verschillende typen chatsbots, hoewel hij ze liever wat preciezer conversational interfaces noemde. Daarnaast maakte hij duidelijk dat er hier voor freelancers kansen lagen. Voor zo’n interface goed werkt en aan de verwachtingen kan voldoen, moet er veel gebeuren.
Zo moet er gekeken worden wat een bezoeker zou willen weten, wat er voor informatie nodig is en in welke vorm dat moet worden geserveerd. Vandaar dat de term UX copywriting in zwang is gekomen. Er gaat kortom veel werk zitten in ontwerp, ontwikkeling en optimalisatie.
Het gaat een vak worden, stelde hij, met functies als Chatbot Product Owner, Conversational UX Designer, Flow designer (Storyteller), Conversational Copywriter en Chatbot (Backend / Frontend) Developer.
Een chatbot maakt digitale communicatie ook leerzaam als bedenker of aanbieder, omdat het gebruikers de mogelijkheid biedt terug te praten. Bij normale websites kan dat niet. Eddy’s advies: duik erin, leer wat nodig is en bluf je een nieuw vak binnen. Zijn presentatie kun je hier downloaden.
Bewustzijn en dromende computers
Halverwege de jaren ’90 kreeg Jeroen van Maanen een idee over machine learning dat in 2003 leidde tot de ontwikkeling van LEIA, een open source project op het gebied van artificial intelligence. Daar werkt aan naast zijn dagelijkse werk als software ontwikkelaar.
Van Maanen studeerde wiskunde en is sinds begin jaren ’80 geïntrigeerd door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Aan de hand van verschillende voorbeelden, zoals de beroemde schaakcomputers, toetste hij het gehalte aan AI van de toepassing.
En dat bleek nogal mee (of tegen) te vallen. “AI is vaak IA.” Er is voornamelijk intelligente kunstmatigheid en geen kunstmatige intelligentie. Het is niet de software die nadenkt, maar de mens de de software bedenkt. De software voert uit en bedenkt zelf niets.
Dat leidde onder bezoekers en vragenstellers zowel tot filosofische bespiegelingen als tot enige bezwering van de angst voor zichzelf reproducerende en voor de mens schadelijke machines. Die zelfstandige intelligentie zou zelf moeten kunnen leren, een bewustzijn kunnen hebben wellicht.
Van Maanen gelooft wel dat het zou moeten kunnen, maar zover is het nog niet. Computers denken niet zo flexibel als een mens en kunnen bijvoorbeeld niet dromen.
Hij stuurde twee links naar zijn presentatie Artificiële Intelligentie.
- Bekijk de versie met bullet points en spreeknotities
- Bekijk de versie met alleen beeld en spreeknotities