Op 10 november verzorgde Ernst Veen een webinar over digitale veiligheid voor freelancers en kleine bedrijven. Hoe kunnen zij hun website en data beveiligen zonder eigen IT-afdeling? Kijk het webinar hier terug.
Hoewel de overheid het zelf ook niet allemaal op orde heeft, is er wel aandacht voor veilig digitaal ondernemen. Een aantal basisprincipes kun je vinden op de website Digital Trust Center, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waar de Nederlandse taal in ieder geval wel veronachtzaamd wordt.
Als klein bedrijf of zzp’er heb je regelmatig te maken met privacygevoelige of beschermde digitale informatie. Van jezelf of van klanten. Tegelijk hebben we te maken met spam, phishing, virussen en hacks. Ransomware is waarschijnlijk de meest gevreesde digitale plaag voor bedrijven.
Misschien heb je er zelf geen last van, maar ben je wel ‘bewerker’, zoals dat in de AVG heet, van data voor een klant. Dan geldt de ketting is zo sterk als de zwakste schakel.
Ellende voorkomen
Als klein bedrijf of freelancer heb je vaak geen IT-afdeling, maar heb je wel de noodzaak en de plicht om datalekken en hacks te helpen voorkomen. Bovendien wil je de ellende die eruit voort kan komen niet over jezelf of je klant afroepen.
Ernst Veen is marketing manager bij Tesorion, een IT-bedrijf dat andere bedrijven helpt hun data veilig en beschikbaar te houden. Op Frankwatching zijn meerdere blogs van hem te vinden over dit onderwerp.
Links bij de digitale veiligheid
Bij Tesorion hebben ze een handig poster gemaakt om je eigen situatie te checken. Ga naar deze pagina om de download aan te vragen.
Als je vertrouwelijke documenten verstuurd via internet kun je beter geen gebruikmaken van WeTransfer, vaak het go-to platform. Waarom staat verborgen in de privacyverklaring die niemand leest. Vandaar dat Ernst deze alternatieven aandroeg:
- Microsoft OneDrive (onderdeel van Office365)
- Google Drive
- Cryptshare (krijgen we hopelijk nog een aanbieding over via Ernst)
Tijdens het webinar dook hierover wel de vraag op of dat wel past binnen de AVG, met dataverkeer naar Amerikaanse servers.