Toen Esther Shaya haar werk als hotelier kon verdragen aan haar kinderen, kreeg ze meer tijd om zich te verdiepen in de geschiedenis van het pand aan de Kloveniersburgwal. Zo ontdekte ze het schrijven over de Joodse geschiedenis van Amsterdam.
Inmiddels is ze redacteur voor de serie boeken Joodse huizen. dat een landelijke oriëntatie heeft. Voor de podcast Zelf schrijver worden vertelde ze over dit proces. We nodigden haar echter vooral uit om over het boek Wacht maar – Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel te spreken.
Pimentel was vanaf het begin van 20e eeuw een betrokken lerares en onderwijsvernieuwer. Met zeer vooruitstrevende ideeën over oa. kinderopvang en onderwijs. Enige bekendheid (en te weinig dus) heeft ze gekregen voor haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan ( tegenover de Hollandsche Schouwburg) hielp ze honderden Joodse babies en kinderen onderduiken.
Dat boek schreef Esther Shaya samen met Frank Hemminga. Wat weer een ander aspect van het schrijven van boeken aanstipt.