We schrijven zaterdag 17 november 1988, even voor half drie. Piet Beertema klopt op de deur van de kamer van Steven Pemberton bij het CWI. De mededeling was kort: “The internet is up!” Pemberton logt onmiddellijk in op een computer in New York en werd zo een van de eerste gebruikers van internet. De champagne ging toen niet open, maar bij Pembertons terug- en vooruitblik vrijdag 11 januari heffen we wel een glas.
Piet Beertema was de man die de proef met internet bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica had georganiseerd. Pemberton zat toevallig in de kamer naast hem te werken, toen het online contact tot stand kwam. Het was een mijlpaal die er voor de onderzoekers aan zat te komen, maar waarvan de verstrekkende invloed nog niet duidelijk was.
Het CWI maakte er een korte documentaire over.
Voorloper in ontwikkeling
Pemberton is er trots op, die geschiedenis te hebben meegemaakt. Bij het CWI konden ze experimenteren en beschikten ze over de beste faciliteiten. Zelf werkte hij mee aan de ontwikkeling van HTML als taal van het web.
In zijn lezing zal hij zeker op die geschiedenis ingaan. Maar ook op de weeffouten die in het internet zijn geslopen en hoe die mogelijk verholpen kunnen worden. Want de betekenis van veiligheid en privacy zijn bij de ontwikkeling van internet toch enigszins over het hoofd gezien.
Intussen werkte Steven Pemberton mee aan verschillende mediaprogramma’s. Komende maand beantwoordt hij vragen bij Willem Wever, een bekend televisieprogramma met vragen van jongeren toegelicht door wetenschappers en deskundigen.