
De aangekondigde podcast over freelancers in de culturele sector ging niet door vanwege de lockdown in december. Ook het webinar over marketing met content en automation is uitgesteld. Echter, Steven Pemberton zal voor ons opnieuw het nieuwe jaar inluiden op woensdag 19 januari.
De pandemie is nog niet voorbij, laat staan de gevolgen die nog in de coulissen wachten. Tegelijk heeft het internet enorme uitkomst geboden om toch gangbare processen als werk en onderwijs aan de praat te houden. Misschien niet in alle gevallen optimaal en we laten de zwarte kanten van online communicatie ook even buiten beschouwing.
Steven Pemberton zal opnieuw het nieuwe jaar voor Freelance Fridaysl inluiden met een verhaal over internet. In tegenstelling tot eerder bericht zal hij dat LIVE doen en niet met een video zoals vorig jaar.
Pemberton’s carrière is nauw verbonden met de ontwikkeling van het internet. Als medewerker van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) stond het verbeteren van de software architectuur voor gebruikers centraal in zijn werk.

Dit jaar is het thema het bewaren van data en informatie en het internet over 100 jaar. Hieronder links de introductie van Steven, rechts een (bijgewerkte) vertaling met behulp van Deepl.com (uitstekende AI vertaalsoftware).
English
The 100 year web
The year 2021 marked the thirtieth anniversary of the World Wide Web: on 6 August 1991, Tim Berners-Lee posted a short summary of the World Wide Web project to an internet newsgroup inviting collaborators; the first web servers had been made public available a few months earlier. In the intervening thirty years, the Web has become an essential part of the fabric of society.
Part of that is that huge amounts of information that used to be available on paper is now (only) available electronically. One of the dangers of this is that owners of information often treat the data as something ephemeral, and delete old information once it becomes out of date. As a result society is at risk of losing large parts of its history.
So it is time to assess how we use the web, how it has been designed, and what we should do to ensure that in 100 years time we will still be able to access, and read, what we are now producing.
Nederlands
Informatie en internet over 100 jaar
In 2021 bestond het World Wide Web dertig jaar: op 6 augustus 1991 plaatste Tim Berners-Lee een korte samenvatting van het World Wide Web-project in een internet nieuwsgroep met een oproep aan medewerkers; de eerste webservers waren enkele maanden eerder al publiekelijk beschikbaar gemaakt. In de tussenliggende dertig jaar is het Web een essentieel onderdeel geworden van het weefsel van de samenleving.
Een probleem daarbij is dat enorme hoeveelheden informatie die vroeger op papier beschikbaar was, nu (alleen) elektronisch beschikbaar is. Een van de gevaren hiervan is dat eigenaren van informatie de gegevens vaak als iets vluchtigs behandelen en oude informatie verwijderen zodra deze verouderd is. Daardoor loopt de samenleving het risico grote delen van haar geschiedenis te verliezen.
Het is dus tijd om na te gaan hoe wij het web gebruiken, hoe het is ontworpen, en wat wij moeten doen om ervoor te zorgen dat wij over 100 jaar nog steeds toegang hebben tot wat wij nu produceren en dat wij het nog steeds kunnen lezen.
Een uitgebreide cv van Steven is te vinden op een subdomein van het CWI. De voertaal van het webinar zal Engels zijn. The People’s Cloud is een documentaire waar Steven aan meewerkte.
& Verder
Voor een webinar over marketing automation en bloggen voor je bedrijf hebben we Thomas Lapperre bereid gevonden. Hij gaat ook een blog maken over het schrijven van een white paper (of e-boek) voor je eigen – geautomatiseerde! – marketing. Dikke pech voor hem en voor ons, want hij is geveld door een bacteriële infectie.
Ook onduidelijk is de publicatie van de volgende podcast over corona als plaag en creatief aanjager in de culturele sector. We wachten het succes van de boostercampagne en de persconferentie van het nieuwe kabinet (14 januari) over de huidige lockdown af.
Zodra we meer informatie over het vervolg hebben, horen jullie het ook. Via internet. 🙂