Als zoon van een fotograaf assisteerde René Gerritsen zijn vader bij werk op locatie. Tijdens zijn opleiding in Den Haag doorloopt hij ook de studierichting fotonica.
Röntgenopname Parkgezicht van Gogh uit Norocollectie. Zelfportret. René Gerritsen aan het werk met…
Deze manier van fotograferen wordt onder meer gebruikt bij restauratie en onderzoek naar schilderijen en archeologie. Gerritsen specialiseerde zich zodoende in wetenschappelijke fotografie, namelijk multispectrale technieken zoals infraroodreflectografie, röntgen- en ultra-violetfluorescentie fotografie.
In zijn fotostudio in Amsterdam en op locatie doet hij werk voor bekende (internationale) musea en kunstinstellingen voor kunstwerken die moeten worden hersteld, geconserveerd of onderzocht. Hij gebruikt deze technieken om belangrijke informatie van de objecten te krijgen.
In 1987 heeft Rene, naast zijn werk voor Nederlands Instituut voor Cultureel Erfgoed, zijn eigen bedrijf ‘René Gerritsen Fotografie’ opgestart. Aanvankelijk als ‘allround’ fotograaf, maar uiteindelijk heeft hij zich volledig op de kunst en onderzoeksfotografie geworpen. Vervolgens is hij in 1990 in dienst gekomen van het restauratie atelier SKRA, een van de eerste grote particuliere schilderijenrestauratie instellingen van Nederland.