De arbeidsmarkt in Nederland is kapot. Daarom pleit de Werkvereniging voor een individueel, op de werkers gericht sociaal stelsel dat eerlijker is en werkgevers van administratieve lasten kan bevrijden. Oprichter, aanjager en directeur Roos Wouters vertelde erover in de podcast die we opnamen in Villa Randwijck.
Onder leiding van Roos heeft de Werkvereniging zich in 5 jaar tot een indrukwekkende en onafhankelijke organisatie ontwikkeld. Bovendien laten ze zien dat het huidige stelsel anders kan en moet. Terwijl politieke partijen en vakbonden blijven doen alsof het oude stelsel nog zou kunnen werken. Het plan van de werkvereniging is om alle sociale lasten en pensioengelden te koppelen aan het individu via het Burger Service Nummer, niet aan het arbeidscontract.
Arbeidsmarkt en sociale zekerheid
De flexibilisering van de arbeidsmarkt is aan de ene kant doorgeschoten en aan de andere kant gewenst, zowel door werkenden als werkgevers. Maar het huidige systeem lijkt steeds het uitgangspunt te blijven, terwijl daarmee zzp’ers en flexwerkers aan hun lot worden overgelaten.
Die moeten zelf maar zorgen voor zaken als pensioen en arbeidsongeschiktheid, waarvoor vaak alleen dure of onbetaalbare verzekeringen bestaan. Hoezo sociaal stelsel? Dat vakbonden en politieke partijen pleiten voor verhoging van het minimumloon is terecht, maar dat is slechts een deel van de problematiek. Het heilig verklaren van het vaste contract helpt ook niet.
Bovendien zijn veel zzp’ers en flexwerkers onevenredig hard getroffen door de coronacrisis. Daarom is de Werkvereniging eind februari een rechtszaak tegen de staat begonnen op grond van ongelijke behandeling. Meer op hun website.