Dat hadden we nog niet meegemaakt. Een excuus van de spreker voor zijn verhaal. Voor de dertiende keer sprak Steven Pemberton op de eerste Freelance Fridays van het nieuwe jaar. Het was een even intrigerend als verontrustend betoog.
Zo op het oog klinkt de titel van zijn verhaal – The Internet of Things, and the coming Robot Rebellion – als een spannend jongensboek. Of – bij tweede lezing – als een duistere waarschuwing. Toepasselijk wellicht, want vrijdag 10 januari zou er een maansverduistering te zien zijn.
Dat de wet van Moore dit keer geen bevestiging kreeg van Pemberton, maakt niet uit. Hij haakte in op de grafiek die hij in 2011 al liet zien. Die gaat over zogeheten paradigmaverschuivingen, over de invloed van technologieën op het dagelijks leven en de snelheid waarmee dat gebeurt.
De versnelling die technologische vernieuwing heeft, is exponentieel en voor mensen overweldigend. Mensen zien vaak de ware invloed van een nieuwe techniek niet onmiddellijk en reageren vaak te laat en te traag. Zie de reactie op het klimaatcrisis.
Als voorbeeld gaf Pemberton een schilderij van de Engelse schilder Turner waarin tegelijk een groot zeilschip als een stoomboot te zien zijn. Het zeilschip was toen nog betrouwbaarder, maar 20 jaar later werden er geen zeilende vrachtschepen meer gebouwd.
De robots beslissen anders
In 2011 kwam deze grafiek van Kurzweil ter sprake in The Computer as Extended Phenotype.
Hoewel nog steeds raadselachtig verklaart het idee van deze blinde vlek voor vernieuwing het failliet van Kodak, dat weigerde de digitalisering van de fotografie te (h)erkennen voor wat het was.
Iets dergelijks zou in de ogen van Pemberton dus kunnen gaan gebeuren met robotisering, het loslaten van kunstmatige intelligentie via algoritmes in het dagelijks leven. Want dat we de bescherming van onze identiteit en privacy niet op orde hebben, ervaren we ook dagelijks.
Public Key Cryptography
Voor een veilig en beschermd internetgebruik is volgens Pemberton een oplossing. Door met een systeem met publieke en private sleutels te werken namelijk.
Steven Pemberton zegt sorry
En daar kwam de verontschuldiging van Pemberton vandaan. ‘Sorry, ik kan het niet mooier maken dan het is.’ Niemand kan zich onttrekken aan de digitale surveillance die door staten en bedrijven gebeurt. Niemand kan zich onttrekken aan de discussie omtrent de risico’s hiervan.
Heb je een mobiele telefoon dan ben je klos. In de presentatie vind je bijvoorbeeld een link naar de New York Times, die een interactieve presentatie maakte van een dataset die liet zien waar Donald Trump was geweest.
Zaterdagkrant
De volgende ochtend wreef het oude medium krant het verontrustende verhaal er nog maar even in. In de bijlage van Trouw (Letter & Geest, 11-01-2020) stond een beschouwing van filmmaker Hans Busstra, filmmaker bij VPRO’s Tegenlicht.
De digitale god gaat ons te boven, zou ik ook even lezen als je tot hier bent gekomen. Dit verhaal is namelijk nog niet klaar.
Of bekijk het werk van Hans Busstra op de VPRO website.