Als je zelf wat meer van programmeren wilt weten, kun je ook zelf (soms gratis) aan de slag. De vraag is dan misschien waar je kunt beginnen. Hier een paar overwegingen en startpunten.
Veel online platforms hebben een format dat bestaat uit cursusvideo’s. Zo’n cursus begint met een introductievideo waarin de trainer vertelt wat je gaat leren en hoe de lessen zijn opgebouwd. Elke les bestaat uit een video en gaat over een enkel onderwerp. De video’s tonen een IDE (een soort tekstverwerker voor code) of een code-editor waarin je de trainer code ziet schrijven terwijl een voice-over uitleg geeft.
Na een aantal video’s volgt dan een opdracht waarbij je zelf iets mag gaan maken. Mijn ervaring is dat dit niet echt werkt – tegen de tijd dat je zelf aan de slag gaat ben je allang vergeten hoe het moest. En voor terugzoeken leent een video zich niet echt. Vaak zijn video’s in het Engels en is dit niet de moedertaal van de instructeurs. Soms is het daardoor moeilijk te verstaan en leidt de uitspraak af van de inhoud.
Zelf programmeren en studietip
Wat helpt is om zelf tijdens de video in een IDE mee te programmeren zodat je het beter onthoudt. Zelf programmeren en typen is namelijk de beste manier om te leren, maar dat is vrij omslachtig en vereist dat je je aandacht bij twee dingen tegelijk houdt. Iedereen leert anders, maar belangrijk is om veel zelf te doen. Wat je typt (codeert) beklijft veel langer dan wat je leest.
Belangrijk onderscheid is nog wel dat sommige platforms alleen gericht zijn backend programmeren en anderen op frontend (dus alles wat zichtbaar is voor de gebruiker).
Hier is mijn lijstje:
- Udemy – Een platform waar iedereen cursussen kan aanbieden. De prijs per cursus is rond de € 10 en de tijdelijke aanbiedingen zijn vaak permanent. De kwaliteit is niet altijd gebaat bij het open aanbod.
- Egghead – Deze website is exclusief gericht op webdevelopment, op frontend. Bevat cursusvideo’s over specifieke onderwerpen (ontwikkeltools, frameworks, platforms, talen). Betaald (vanaf $ 25 p/mnd) met per cursus enkele preview video’s.
- Pluralsight – Bevat betaalde videocursussen voor programmeren in de backend, vanaf € 26 p/mnd met een gratis proefperiode van 10 dagen
- Coursera – Deze organisatie biedt veel gratis cursussen aan. Een specialisatie als HTML, CSS, and Javascript for Web Developers duurt 4 weken.
- Udacity – Alleen cursussen over programmeren. Er worden alleen betaalde curricula aangeboden, die tot een jaar kunnen duren.
- FreeCodeCamp – Zoals de naam zegt: voornamelijk gratis leren coderen voor zowel backend als frontend, met verschillende cursussen.
- Codecademy – Ten dele gratis online cursussen (basis en introductie) en betaald met peer-to-peer community toegang, voor alle programmeertalen.
Meer mogelijkheden
Wil je liever zelf zoeken naar online cursussen? Dat kan, behalve met DuckDuckGo (tip), ook met OpenCourser. Verder bevat het Mozilla Developer Network een schat aan gratis toegankelijke informatie. Net als bij W3 Schools, de studie website van het World Wide Web Consortium.
Cursussen in real life zijn er natuurlijk ook. Op het Marineterrein in Amsterdam zit Codam waar je op een onorthodoxe manier gratis leert programmeren. Een curriculum duurt 2 tot 5 jaar waarin je zonder vooropleiding, zonder leraar maar samen met je medestudenten leert werken met code. En gericht op de arbeidsmarkt: de website meldt een 100% baangarantie.
Tip: Luister naar Freelance Fridays Podcast #3, met oa. Roos Steigenga die na een studie kunstgeschiedenis bij Codam aan de slag ging.
Code-editors
Een paar mogelijkheden zijn: Visual Studio Code, Sublime Text, Eclipse of Atom.