
Foto boven vlnr: Betty van Wijngaarden, Joris de Jonge, Fleur Ravelli, Amir Bar (geluid) en Bart van Maanen (Foto’s: Joris Baas)
Hoe kun je met freelancers een succesvol netwerkbureau opbouwen? Dat werd uiteindelijk de titel van webinar dat René van Dijk op 8 juni verzorgde. Voor De ommetjes van freelancers (2) hadden we Joris de Jonge en Fleur Ravelli (Wim’s Wafels) en zzp-coach Betty van Wijngaarden uitgenodigd.
Op donderdag 3 juni waren we voor de podcast opnieuw te gast bij Mocca, het Amsterdams expertisecentrum voor cultuuronderwijs. Ook daar is het erg rustig door de voornamelijk thuiswerkende medewerkers.
Grafisch ontwerper Joris de Jonge en foodtruck consultant Fleur Ravelli ontmoetten elkaar als collega’s in de bakkerswinkel. Door corona hadden ze geen of minder werk en kwamen ze elkaar bij het Vlaamsch Broodhuys, die iets te dure broodjuwelier.
Nieuw plan met aardappel
Joris zijn werk was tot stilstand gekomen, vanwege de lockdown in de evenementenbranche. En ook Fleur had nog weinig omhanden door een vergelijkbare situatie in de foodtruck activiteiten, zoals festivals en kermissen.
Ze spraken over de mogelijkheid om samen iets nieuws op te zetten. Joris bracht het aardappeloverschot van zijn vader, akkerbouwer Wim de Jonge, ter sprake. Fleur had ervaring met aardappels, want ze werkte voor de foodtrucks van Hieper de Pieper. Eén eis van Fleur: frituren is verboden! Et voilá! Dat is nu Wim’s Wafels geworden, de hartige aardappelwafel.
Betty van Wijngaarden heeft een achtergrond in de bedrijfsjournalistiek als eindredacteur van tijdschriften en websites, met name in de zorgsector. Daarnaast is zich ze de laatste jaren als ondernemerscoach gaan ontplooien en helpt ze onder meer creatief denkende zzp’ers met het traject Je Zakelijke Gezicht.
Zij vertelde onder meer over haar kijk op het coachen en de inspiratie die zij uit de opleiding Transactionele Analyse haalt. En over hoe je om kunt gaan als je met meerdere talenten gezegend bent en niet kunt kiezen, of juist goed kan schakelen.
De creatieve apen van een slim netwerkbureau
René van Dijk is een ondernemer met 30 jaar ervaring en oprichter van Monkey Inside. In februari 2017 was hij te gast bij ons in Pakhuis de Zwijger om over de start van dat netwerk van zelfstandig professionals, een jaar eerder, te spreken.
Begin 2016, het Chinese Jaar van de Aap, lanceerde hij namelijk een nieuw soort reclamebureau: Monkey Inside. Een flexibel reclamebureau zonder overhead waarvan hij als creative director en registermarketeer de spil is. Geen mensen in dienst, geen vast kantoor, maar een database met freelancers in marketing, communicatie en design.
Inmiddels is The Monkey Network geboren uit het eerste bureau Monkey Inside, zijn er meer dan 300 freelancers bij betrokken en zijn er voor de werkwijze drie kernwoorden in marmer gebeiteld: nieuwsgierig, intelligent en ondeugend.
Ommetjes naar kantoor maak René overigens wel degelijk, want hij werkt op drie verschillende plekken via een abonnement op Regus, dat in coronatijd een heleboel coworking spaces heeft overgenomen.
Tijdens het webinar legt hij uit wat voor hem de belangrijkste elementen zijn om zijn netwerkbureau te laten draaien. Ook welke software hem daarbij helpt. Dat maakt al een aardig (aanvullend) webtools lijstje dat we ook in een andere blog al verzamelden.
Omdat hij op meerdere plekken werkt, raadt René het gebruik van VPN-verbinding (Virtual Private Network) aan wat ‘veiliger is als je overal en nergens bent’. Verder moet je standaard vragen naar reviews van klanten en uit je netwerk. Dat helpt namelijk ook weer bij het inzetten van Google Ads campagnes.
Momenteel zijn de favoriete tools en hulpmiddelen van The Monkey Network:
- Projectmanagement met Asana
- Gebruik Virtuele Assistenten via Regelhelden (René is onder de indruk van Patty Golsteijn)
- Offertes en facturen maken via WeFact
- Afspraken maken en inplannen via Calendly (Uitleg: hoe dan?)
- Gevonden worden via een ander netwerk bij Sortlist
- Kleinere klusjes en uitbesteedbaar werk via internationaal netwerk Fiverr
(Tijdens het webinar voegde Joris Baas als moderator de tip toe voor de freelancers app Fring)
De video van het webinar kun je via ons videokanaal terugzien of hieronder: